Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Skierniewicach

Informacja dla sklepów wprowadzających środki spożywcze do obrotu luzem

Utworzono dnia 31.03.2020

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Skierniewicach mając na względzie zaostrzenie sytuacji epidemiologicznej w kraju oraz coraz częściej występujące nowe przypadki zakażenia na terenie Skierniewic i powiatu skierniewickiego, a także z uwagi na liczne informacje od klientów sklepów, zwraca się o zaostrzenie rygoru higieny sprzedaży środków spożywczych, a przede wszystkim:

  1. Stosowanie we WŁAŚCIWY SPOSÓB rękawiczek jednorazowego użytku tzn.  nie dotykamy mięsa w rękawiczce jednorazowego użytku, w której  wcześniej pobieraliśmy pieniądze od klienta! PAMIĘTAJ, że nakładanie na wagę mięsa, wędlin, wyrobów cukierniczych i innych środków spożywczych nieopakowanych powoduje, że bakterie występujące na pieniądzach zostaną przeniesione na te produkty!
  2. Osoby wykazujące wszelkie objawy chorobowe nie mogą pracować przy obrocie/ produkcji żywności.
  3. Higiena rąk – mycie rąk przede wszystkim po każdym skorzystaniu z toalety, po kaszlu, wydmuchaniu nosa, kichnięciu oraz po kontakcie z pieniędzmi.

Jednocześnie Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Skierniewicach informuje, że kto nie przestrzega wymagań higienicznych podlega karze grzywny.

ZAŁĄCZNIKI:

Link do promocji zdrowia

Ważne informacje

Koronawirus ważne informacje
Informacje o odrze
Link do filmów
Szczepienia ochronne
Ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności
Serwis kąpieliskowy
Komunikaty dla rolników
Informacje dla producentów i sprzedawców żywności

Licznik odwiedzin:

W tym tygodniu: 2851

W poprzednim tygodniu: 5005

W tym miesiącu: 18580

W poprzednim miesiącu: 9688

Wszystkich: 108574