Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Skierniewicach

Bezpieczne grzybobranie 2019

Utworzono dnia 12.09.2019

OSTRZEŻENIE DLA GRZYBIARZY !!!

Czasami pomimo doskonałej znajomości grzybów warto przypomnieć sobie podstawowe zasady ich zbierania albo najzwyczajniej poradzić się fachowców – takowych znajdziemy w PSSE Skierniewice.

Na szczęście jeden ze „zbieraczy” poradził się naszej fachowej pomocy i przedstawił poniższy okaz. ​

Oto jak można zostać zaskoczonym przez naturę!

Okaz po lewej stronie to borowik szlachetny, ale okaz przyrośnięty niemalże identyczny (po prawej stronie) to muchomor.

Pamiętajmy – w razie jakichkolwiek wątpliwości – rezygnujmy lub pytajmy fachowców !!!

 

Bezpieczne grzybobranie 2019

            W naszych lasach rośnie wiele gatunków, których spożycie może stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia i życia. Ważnym czynnikiem jakości zdrowotnej grzybów jest także właściwe przechowywanie grzybów w czasie zbioru i po oraz sporządzanie i przechowywanie potraw.

 DLATEGO  NIE  RYZYKUJ  !!!

  • zbieraj grzyby, które dobrze znasz i które według literatury, atlasów są jadalne,
  • nie zbieraj grzybów bardzo młodych, starych i przedojrzałych,
  • zbieraj grzyby poprzez wykręcanie z podłoża - zbieranie grzybów poprzez wyłamanie trzonu lub obcięcie nożem dolnej jego części jest szkodliwe dla grzybni, ale przede wszystkim utrudnia rozpoznanie wszystkich cech grzyba, które są bardzo istotne dla określenia jego bezpieczeństwa dla zdrowia ludzi,
  • nie oceniaj grzybów nieznanych na podstawie smaku (sądząc, że grzyb niegorzki, niepiekący to grzyb jadalny może być mylne - muchomor sromotnikowy, grzyb śmiertelnie trujący, ma smak łagodny, nie wyróżniający się niczym szczególnym),
  • zbieraj grzyby do przewiewnych opakowań np. koszyków, łubianek. W torebkach z tworzywa sztucznego (plastikowych) grzyby łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu, nawet w jadalnych gatunkach grzybów mogą wytwarzać się wtedy substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia,
  • używaj do sporządzania potraw, przetworów tylko „świeżych” grzybów,
  • zawsze gotuj grzyby co najmniej 10-15 minut, ponieważ większość jadalnych grzybów jest w stanie surowym trująca,
  • nie przyrządzaj grzybów w naczyniach aluminiowych,
  • potrawy z grzybów należy spożywać „świeże” bezpośrednio po sporządzeniu. Nie należy przechowywać potraw z grzybów nawet w lodówce, ponieważ białko grzybów łatwo ulega zepsuciu i może powodować ciężkie zatrucia,
  • grzyby są potrawą ciężkostrawną. Nie podawaj dzieciom do lat siedmiu, ludziom starszym, z chorobami nerek i układu pokarmowego,
  • grzyby należy łączyć z lekkostrawnymi dodatkami, nie należy łączyć z alkoholem.

 

            Jeżeli nie jesteś pewien, że wszystkie zebrane grzyby nadają się do spożycia i czy ich zjedzenie nie zaszkodzi zdrowiu zgłoś się do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Skierniewicach, ul. Piłsudskiego 33, gdzie uzyskasz bezpłatną poradę grzyboznawcy.

            Pamiętaj!!! Zatrucia grzybami objawiają się bólami brzucha, wymiotami, skurczami mięśni, dużym osłabieniem.

Po wystąpieniu ww. objawów należy niezwłocznie:

  • wezwać lekarza,
  • spowodować wymioty (podawać wodę lekko osoloną),
  • zabezpieczyć wymiociny, potrawy, obierzyny,
  • choremu nie podawać alkoholu ani mleka (tłuszcze ułatwiają wchłanianie substancji toksycznych), węgla aktywnego

 

Ostrzeżenie!!! Przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza, dlatego też zgłoszenie się w porę do lekarza może uratować życie.

 

Informacja dla wprowadzających grzyby do obrotu

 

            Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby, warunki obrotu grzybami reguluje rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r.  (Dz.U.2011 Nr 115, poz. 672).

Ważne informacje

Licznik odwiedzin:

W tym tygodniu: 219

W poprzednim tygodniu: 214

W tym miesiącu: 460

W poprzednim miesiącu: 1163

Wszystkich: 37363