KOMUNIKAT DLA ROLNIKÓW
Utworzono dnia 26.08.2015
Rusza rolniczy handel detaliczny
dotyczy: PODMIOTÓW PROWADZĄCYCH PRODUKCJĘ PIERWOTNĄ ŻYWNOŚCI POCHODZENIA ROŚLINNEGO
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Skierniewicach
informuje podmioty działające na rynku spożywczym (operatorów żywności), w tym rolników prowadzących produkcję pierwotną żywności pochodzenia roślinnego typu: owoce, warzywa, zboża, zioła, grzyby o obowiązku zapewnienia odpowiednich warunków sanitarno-higienicznych na wszystkich etapach produkcji żywności: uprawy, zbioru, skupu, transportu, przechowalnictwa i przetwórstwa, przestrzegając zasad bezpieczeństwa żywności „od pola do stołu” . Producenci żywności zobowiązani są do:
- zapewnienia odpowiedniej jakości wody stosowanej do podlewania (nie może być zanieczyszczona fekaliami ludzkimi), ze szczególnym zwróceniem uwagi na kryteria mikrobiologiczne;
- odpowiedniego nawożenia płodów rolnych (nie wolno stosować odchodów ludzkich, które mogą być zanieczyszczone chorobotwórczymi wirusami mogącymi utrzymywać się nawet przez kilka miesięcy;
- bezwzględnego przestrzegania okresów karencji dla zastosowanych środków ochrony roślin dopuszczonych do stosowania w Polsce;
- zapewnienia wszystkim pracowników dostępu do toalet w zamkniętym obszarze pola lub w pobliżu plantacji oraz dostępu do czystej, bieżącej wody do mycia rąk. Zaleca się stosowanie rękawiczek jednorazowych podczas ręcznego zbioru owoców, szczególnie owoców miękkich ( maliny, truskawki);
- bezwzględnego przestrzegania zakazu pracy osób z objawami takimi jak: biegunka, wymioty, temperatura, kaszel lub żółtaczka;
- zakazu przebywania osób nieupoważnionych, w tym dzieci na terenie plantacji,
- posiadania czystej odzieży przy wykonywaniu pracy;
- zapewnienia czystych i odpowiedniej jakości pojemników, naczyń do zbioru;
- zapewnienia czystego i odpowiedniej jakości stosowanego sprzętu, opakowań oraz warunków transportu;
- przestrzegania obowiązku identyfikowalności, śledzenia surowców i produktów zgodnie z zasadą „krok w przód krok w tył” (np. lista dostawców i odbiorców;
- przestrzegania zasad dobrej praktyki rolniczej (GAP), higienicznej (GHP).
Skierniewice, dnia 01.06.2018 r.